Samsun Sağlık Müdürlüğü'nden ‘AR-GE ve Sağlık İnovasyonu Sempozyumu’

Samsun İl Sağlık Müdürlüğü Koordinasyonunda OMÜ Teknopark ve MEDİKÜM işbirliğiyle, Samsun Eğitim ve Araştırma Hastanesi konferans salonunda ‘AR-GE ve Sağlık İnovasyonu Sempozyumu’ düzenlendi.

Sempozyumda  Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından konuşan Samsun Valisi Osman Kaymak, "Yerli yatırımın yanı sıra tasarımı, yazılımı, patenti gibi her aşamasının milli olduğu ürünler ve fikirlerin değerlendirilmesi konusunda son 10 yılda ülkemiz genelinde ve Samsun özelinde birçok adım atıldı." dedi.

Kaymak, Sağlık Bilimleri Üniversitesi Samsun Eğitim ve Araştırma Hastanesi Konferans Salonu'nda, İl Sağlık Müdürlüğünün koordinasyonunda Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ), Teknopark ve Samsun Medikal Sanayi Kümelenme Derneğinin (MEDİKÜM) iş birliğiyle düzenlenen "Ar-Ge ve Sağlık İnovasyonu" Sempozyumu'nun açılışında yaptığı konuşmada, toplumun sağlık düzeyi ile ekonomik gelişmişlik arasında yakın bir ilişki olduğunu söyledi.

İl Sağlık Müdürü Muhammet Ali Oruç da gelişen teknolojinin her zaman hastalıkların bir adım önünde bulunması gerektiğini söyledi.

Teknoloji diliyle sağlık dilinin ortak paydada buluşturulması gerektiğine işaret eden Oruç, "Bu da biz sağlık çalışanları ile mühendislik ve diğer bilim dallarıyla yapacağımız iş birliği sayesinde olacaktır. Samsun'da hizmet veren 200'e yakın sağlık kuruluşu bulunmaktadır. Her biri her gün alanlarına göre çok sayıda hastaya hizmet vermektedir. Hastalarımızın her birine kaliteli sağlık hizmeti sunmak ve onların memnuniyetle kurumlarımızdan ayrılarak sağlıklarına kavuşmalarını sağlamak en önemli misyonumuzdur." diye konuştu.

Prof. Dr. Kuran: “Sağlık sanayinde silah sanayindeki kadar başarılı değiliz”
Sağlık sektöründe sanayileşmenin ve teknolojinin önemine değinen OMÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Kuran, “Diğer sektörlerde olduğu gibi sağlık sektöründe de ihtiyaç duyduğumuz malzeme ve ekipmanları satın alabilirsiniz. Ülkemizde de uzun yıllar böyle yapıldı. Belli dönemlerde baktık ki taşıma suyla değirmen dönmüyor. Savunma sanayinde ihtiyacımız olduğu zaman dışarıdan alamıyorduk. Sonra kendi silahlarımızı kendimiz yaptık. Bugün savunma sanayinde birçok şeyi yapabiliyoruz. Sağlık sektöründe ise maalesef savunma sanayisindeki başarılarımızın yakınına dahi gelemedik. Türkiye, sağlık sektörüne ciddi paralar harcıyor. Bundan sonraki süreçte sağlıkta AR-GE’nin ürüne dönüşmesi bizim için elzemdir. Sağlıkta da artık bazı teknolojik gelişmeleri konuşur hale geldik. Umarım, bu sempozyum sağlık alanında önemli adımların atıldığı bir sempozyum olur” diye konuştu.

Sempozyumda tıbbi cihaz araştırmalarında karşılaşılan sorunlar, lazer teknolojilerinde Ar-Ge ve üretim, tıbbi teknolojik araştırmalarda yaşanan zorluklar, medikal sektörün ekonomik boyutu, sağlık sektörünün değerlendirilmesi, sağlık endüstrisinde teknoloji transferinin önemi, tıbbi cihazlarda klinik araştırmalar ve belgelendirme ile tıbbi cihazlarda kalite yönetimi gibi konularda oturumlar gerçekleştirildi.

‘Ar-Ge ve Sağlık İnovasyonu Sempozyumu’na Vali Yardımcısı Hasan Öztürk, Atakum Kaymakamı Namık Kemal Nazlı, OMÜ Rektör yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Kuran, Meslek yüksekokulumuz biyomedikal cihaz teknoloji programı hocalarından Öğr. Gör. Dr. Harun SÜMBÜL ve  Öğr. Gör. Abdurrahman TUNCER ile  il dışından gelen öğretim üyeleri,  kamu kurum ve kuruluş müdürleri, sivil toplum kuruluş temsilcileri, sağlık çalışanları ve öğrenciler katıldı.